SMACZNY WEEKEND W POZNANIU!
6 filmów z jedzeniem i kuchnią w roli głównej będzie można zobaczyć w ramach sensów kina kulinarnego podczas Poznań Food Days. Ucztę dla oczu, dopełni uczta dla podniebienia, którą - inspirując się obejrzanymi filmami - przygotują poznańscy szefowie kuchni. Films for Food Poznań odbędzie się w dniach od 11 do 13 sierpnia.
Films for Food Poznań to przegląd filmów dokumentalnych o tematyce kulinarnej. Wśród zaprezentowanych obrazów znajdą się między innymi głośny dokument "Czerwona obsesja" odsłaniający kulisy światowego rynku wina, "Mrówki na krewetce" dokumentujące kilkutygodniowy pobyt ekipy słynnej restauracji Noma w Tokio czy ekranizacja książki-manifestu "W obronie jedzenia" Michaela Pollana.
- Każdy z tych filmów dotyka innego zagadnienia związanego z szeroko pojętymi kulinariami - mówi Jan Rajpold z Kina Pałacowego CK Zamek, gdzie pokazywane będą filmy w ramach tego cyklu. - Każdego wieczoru widzowie będą mogli zobaczyć dwa filmy o tematyce kulinarnej. Wstępem do każdego seansu będzie mały poczęstunek. Widzowie otrzymają nawiązujące do tematu filmu tapasy, co pozwoli im wprowadzić się w klimat obrazu, który chwilę później zobaczą na ekranie - dodaje.
Rozbudzony w kinie apetyt będzie można zaspokoić podczas specjalnych kolacji, których menu powstanie z inspiracji prezentowanymi w przeglądzie filmami. W piątek, 11 sierpnia restauracja The Time z ulicy Młyńskiej 12 serwować będzie kolację przygotowaną w oparciu o film "Czerwona obsesja", podczas której najsilniejszy akcent położony zostanie na odpowiedni dobór win do serwowanych dań. W sobotni wieczór restauracja Szarlotta na ulicy Świętosławskiego przygotuje kolację zainspirowaną filmową opowieścią o "Łowcach owoców". Film opowiada o pasjonatach, którzy podróżują w najodleglejsze zakątki świata w poszukiwaniu kiedyś popularnych i występujących licznie, a dziś już bardzo rzadkich owoców, po to by na nowo przywrócić ich smak społeczności.
- Nie mogłem podejść do tego zadania dosłownie i serwować owoców i potraw, które zostały w filmie przedstawione, na zasadzie prostego naśladownictwa - mówi Paweł Rozmiarek, szef kuchni w Bistro Szarlotta. - Dostępne w Polsce egzotyczne owoce postanowiłem zestawić w swoim menu z tradycyjnymi polskimi smakami. I tak mamy np. karkówkę ze świni złotnickiej marynowaną w jabłku, podaną z kumkwatem. Plus nasze regionalne wielkopolskie szagówki. Pointą całej kolacji będzie deser, który ma pokazać walory naszych polskich owoców - zapowiada.
Ostatniego wieczoru, w niedzielę 13 sierpnia, restauracja Concordia Taste z ulicy Zwierzynieckiej zaserwuje ucztę z owoców morza po pokazie filmu "Małże i miłość". Rezerwacji na wszystkie kolacje można dokonywać bezpośrednio w restauracjach. Wszystkie szczegóły dotyczące tego wydarzenia dostępne są na stronie www.poznanfooddays.pl.
Przegląd kina kulinarnego Films for Food jest elementem programu Poznań food Days. W ramach tej nowej inicjatywy na mapie naszego miasta będzie można wziąć udział w wielu wydarzeniach, w tym w kolejnej edycji znanego wszystkim Festiwalu Dobrego Smaku, czy warsztatach kulinarnych. Będzie można też skorzystać z oferty restauracji w Poznaniu i okolicach, które z okazji Poznań Food Days przygotują specjalne menu oraz przekąski regionalne w konwencji tapas.
źródło: poznan.pl