NOWY MC DONALD'S Z WINDĄ...DO KANAPEK
Pod koniec miesiąca do użytku zostanie oddany nowy obiekt handlowo- usługowy zlokalizowany na rogu ulic Krysiewicza i Półwiejskiej. I nic nie byłoby w tym niezwykłego, gdyby nie fakt, że ma w nim powstać największy Mc Donald’s w Poznaniu. Otwarcie restauracji planowane jest na początek maja.
Pierwsza taka restauracja
Mc Donaldy’s przy Półwiejskiej ma być restauracją nowoczesną, urządzoną w przyjaznym, miejskim stylu. Lokal ma zajmować trzy kondygnacje i oferować dla klientów 120 miejsc siedzących. Na poziomie – 1 ma znajdować się kuchnia, gdzie będą przygotowywane kanapki. I tutaj niespodzianka. Nowatorskie, pierwsze tego typu w Polsce rozwiązanie. We wnętrzu ma być zamontowana winda, owszem. Ale dla bułek mających nie stracić swojej temperatury w drodze do rąk klienta. Kanapki będą transportowane nią do poziomu 0 i +1. Na poziomie 0 znajdzie się pozostała część kuchni i cztery kasy. Aby usprawnić obsługę, na tym poziomie projektanci restauracji przewidzieli terminale do samodzielnego zamawiania. Parter to również sala jadalna, do której wejście będzie prowadzić od ul. Półwiejskiej. Na najwyższym piętrze udostępniona będzie kolejna, największa sala oraz toalety, również dla niepełnosprawnych. Na każde piętro lokalu będzie można dojechać windą. Sieciówka zamierza zatrudnić 70 pracowników.
Poznań Mac’iem stoi
W chwili obecnej w Polsce otwartych jest 353 restauracji logowanych charakterystycznym „M”. W Poznaniu Mc Royala można zjeść w 17 miejscach. Czy potrzebna jest kolejny, tak duży, tego typu lokal?
Według Dominika Szulowskiego, menadżera ds. public relations w Mc Donald’s, restauracja przy Półwiejskiej będzie duża, ale nie w jakikolwiek sposób rekordowy. Rozpatrując kwestię tego, czy będzie cieszył się powodzeniem, w głosie menadżera słychać spokój - Jest to lokalizacja w bardzo uczęszczanym, centralnym punkcie miasta, jesteśmy więc przekonani, że będzie się cieszyła dużą popularnością – wyjaśnia.
„Boom będzie na początku”
Na stronie projektu Półwiejska_2 prowadzonej przez inwestorów budynku można przeczytać, że oferta galerii ma być uzupełnieniem ofert działających już Kupca Poznańskiego i Starego Browaru. Oznacza to, że nie będzie z nimi konkurować. Pozostaje pytanie, czy Mc Donald’s nie będzie stanowił konkurencji dla restauracji i lokali gastronomicznych zlokalizowanych na deptaku.
Restauracja Subway nie obawia się odpływu klientów na korzyść Mc Donald’sa - W swojej ofercie mamy kanapki stworzone na naturalnych, świeżych produktach. Jedzenie w Mc Donald’s jest poddawane przetwarzaniu i wszyscy wiemy jak wypada jakościowo. Oferta tych restauracji skierowana jest do innego typu klientów. Sądzę, że nasi pozostaną przy nas. Kilka dni po otwarciu pewnie będzie tam tłoczno, ale wszystko do czasu. - mówi menadżer restauracji mieszczącej się przy ul. Półwiejskiej.
Prace jeszcze trwają, fot. M.Poprawa
Historia zatacza krąg
Pierwszy Mc Donald’s w Polsce otworzono w Warszawie w czerwcu 1992 roku. Było to niecodzienne wydarzenie, które swoją obecnością uświetnili m.in. Agnieszka Osiecka czy Jacek Kuroń. Była to pierwsza tego typu restauracja, która zaczęła działać po przemianach jakie nastąpiły w Polsce. W dniu otwarcia padł rekord, na osiemnastu kasach złożono 13,3 tys. zamówień. Od tego czasu bary tej sieci zaczęły wyrastać jak grzyby po deszczu. Tego samego Mc Donald’a zamknięto pod koniec września ubiegłego roku. Od pewnego czasu na całym świecie, również w USA, skąd wywodzi się sieciówka, też dochodzi do przemian. Tym razem dotyczą one świadomego i zdrowego odżywiania. Coraz więcej osób liczy kalorie, wybiera produkty z niską zawartością tłuszczu. Coraz częściej sięgamy po jedzenie naturalne i zdrowe.
Mogłoby się wydawać, że era fast foodów dobiega końca.