PYRY OD LOKALNYCH DOSTAWCÓW
Ziemniaki wytwarzane w zgodzie z naturą mają szansę na dobre zagościć na wielkopolskich stołach. A to za sprawą sieci Carrefour, stale rozwijającej współpracę z lokalnymi producentami warzyw spod znaku EKO.
Trend na żywność wytwarzaną w zgodzie z naturą staje się coraz bardziej popularny. Dla coraz większego grona odbiorców kluczowy staje się proces wytwarzania żywności, czy nie użyto przy tym środków szkodliwych dla środowiska, a jeśli tak to czy ich ilość została zredukowana do minimum. Mając to na uwadze, Carrefour skupia się na pozyskiwaniu nowych dostawców, którym te czynniki również leżą na sercu. Obecnie do sieci dołącza Grupa Producentów Warzyw Nowakowscy-Nowiccy z Chłapowa. Jest to gospodarstwo rodzinne, działające od pokoleń, specjalizujące się w produkcji ziemniaków, choć w swej ofercie posiada nie tylko smaczne pyry. Poszerzenie grona producentów lokalnych sprawi, że wszystkie sprzedawane w sklepach Carrefour ziemniaki pochodzić będą jedynie z tego typu gospodarstw.
Skanujesz i …wiesz co jesz!
Carrefour oprócz rozszerzania oferty produktów lokalnych, stawia również na ich świadomy wybór. Wiedzę o tym „co jem, skąd to pochodzi, kiedy zostało zebrane” każdy klient może nabyć skanując kod umieszczony na opakowaniu. Dzięki temu nie tylko dowie się czy ziemniak, który trzyma w ręku będzie dobry do sałatki czy do gzika, ale również jaką drogę odbył z pola do jego sklepu.
Całość domyka troska o środowisko naturalne, filozofia równowagi w naturze i lokalność. Zyskują na tym mali, lokalni wytwórcy, cieszą się również amatorzy popularnej w Poznaniu pyry.
Wszystkie ziemniaki, ale również wiele innych produktów sprzedawanych jest pod certyfikowaną marką Jakość z Natury. Ich produkcja odbywa się bez GMO i antybiotyków oraz sztucznych dodatków, a jej bezpieczeństwo potwierdzane jest regularnymi badaniami. - Każdy produkt z logo Jakość z Natury ma swoją dokładną specyfikację: jakie rygory jakościowe musi spełniać na etapie wytwarzania, pakowania, dostawy. Do tego nasz dostawca jest zobowiązany, żeby te jakość utrzymać przez cały czas - mówi Marek Lipka, Dyrektor Handlowy Carrefour Polska.
Dostawcy niedaleko sklepu
Aktualnie w sieci jest 30 lokalnych dostawców. - Klienci cały czas szukają producentów lokalnych. My z jednej strony wychodzimy naprzeciw potrzebom naszych klientów, ale z drugiej strony również odpowiadamy na potrzeby naszych partnerów. Ucięliśmy cały ciąg logistyczny. Dostawcy dostarczają żywność do sklepów unikając magazynów centralnych. Krótko mówiąc, szukamy dostawców, którzy są niedaleko sklepu - podsumowuje Marek Lipka.
---
Artykuł powstał we współpracy z siecią Carrefour