NAJSMACZNIEJSZY FESTIWAL ZNÓW W POZNANIU
Warsztaty kulinarne, degustacje, wykłady, koncerty, konkursy dla zawodowców i tradycyjny jarmark na Starym Rynku - to tylko część niespodzianek, które czekają na poznaniaków i turystów w ramach XIII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Impreza odbędzie się w długi weekend, w dniach 15-18 sierpnia.
Jednym z najważniejszych elementów festiwalu będzie Jarmark Dobrego Smaku na Starym Rynku. Poznaniacy i turyści będą mogli odbyć kulinarną podróż po wielu zakątkach Polski - skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin i sękaczy z Podlasia, win z Lubuskiego i Dolnego Śląska oraz piw rzemieślniczych z niemal każdego rejonu kraju. Chętni zaopatrzą się w miody i przetwory. Swoje stoiska będą mieli też wystawcy zagraniczni. Na Starym Rynku znajdziemy np. słodkości z Turcji i Armenii, herbaty ze Sri Lanki, czarne chleby i kindziuki z Litwy, węgierskie paprykowane kiełbasy z mangalicy, gruzińskie koniaki i przyprawy z całego świata.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski jarmark. Jak co roku, w programie znalazły się warsztaty kulinarne prowadzone przez prawdziwych mistrzów kuchni (podczas których będzie można poznać m.in. tajniki kuchni greckiej, tajskiej czy gruzińskiej), laboratoria smaku, degustacje, koncerty, wykłady, konkursy dla zawodowców i amatorów oraz eko-targ na placu Bernardyńskim.
Bezpłatne warsztaty "Kuchnia - spotkanie pokoleń" będą się odbywać w sobotę, na Starym Rynku (w godz. 11-18).
Po latach wraca muzyczna scena Festiwalu Dobrego Smaku. Tematem w tym roku będą Bałkany. Na 4 różnych scenach, w tym na plenerowej na Starym Rynku, wystąpią zespoły z Kosowa, Albanii, Serbii i Polski. Weekend Bałkański zostanie zorganizowany przy współpracy Akademii Gitary.
Tegorocznym tematem konkursu dla restauratorów są chłodniki. I nie chodzi jedynie o popularną zupę na botwince zwaną chłodnikiem litewskim.
Duże szanse na zwycięstwo mają również inspirowane kuchniami świata gazpacho, taratory, chłodniki owocowe i wiele innych. W sumie w rywalizacji zmierzy się 28 takich potraw. Zwycięskie restauracje zostaną oznaczone naklejkami na drzwiach, dzięki czemu poznaniacy i turyści będą wiedzieć, gdzie serwuje się najlepszy chłodnik w mieście. W programie znalazła się też degustacja.
To nie wszystko. Wytwórcy domowych trunków będą mogli wziąć udział w turnieju Polska Nalewka Roku. W tym roku po raz pierwszy, oprócz Grand Prix konkursu, przyznane zostaną złote, srebrne i brązowe medale aż dziewięciu zgłoszonym nalewkom.
Szczegółowy program XIII Festiwalu Dobrego Smaku można znaleźć na stronie: http://www.ofds.pl/pl/
(źródło: poznan.pl)