SMACZNY FESTIWAL ZNÓW W POZNANIU!
Warsztaty kulinarne, degustacje, wykłady, koncerty, konkursy dla zawodowców i tradycyjny jarmark na Starym Rynku - to tylko niektóre niespodzianki, które czekają na poznaniaków i turystów w ramach XII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Impreza odbędzie się w długi weekend, w dniach 15-19 sierpnia.
Jednym z najważniejszych elementów festiwalu jest Jarmark Dobrego Smaku. Na Starym Rynku będzie można przeżyć kulinarną podróż po różnych zakątkach Polski. Znajdziemy tam sery z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewki z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryby z Pomorza i Mazur, wędliny z Podlasia czy lubuskie i dolnośląskie wina. Swoje stoiska będą mieli też wystawcy zagraniczni. Na Starym Rynku poczuć będzie można aromat wędlin i chlebów z Wileńszczyzny. Z polskim podpłomykiem rywalizować będzie alzacki flammkuchen. Pragnienie pomogą natomiast ugasić belgijskie piwa trapistów oraz wina z Francji, Włoch Węgier, Rumunii, Słowenii, Austrii czy Niemiec.
Uczestnicy imprezy będą mogli wziąć udział m.in. w laboratoriach smaku i warsztatach, które będą odbywać się w studiach kulinarnych na terenie całego miasta. Kuchnia będzie łączyć smakoszy w każdym wieku. Na Starym Rynku zorganizowane zostaną warsztaty kulinarne "Kuchnia - spotkania pokoleń".
W programie znalazły się też liczne koncerty i eko-targ na placu Bernardyńskim. Uczestnicy festiwalu będą mogli również wysłuchać wykładu o jedzeniu, pop kulturze i polityce ("Food, pop cultura and politics"), który wygłosi prof. Fabio Paracecoli z Uniwersytetu w Nowym Yorku.
Jednym z tematów przewodnich tegorocznego festiwalu będą polskie wina. Swoje wyroby zaprezentują m.in. właściciele winnic z województwa lubuskiego i dolnośląskiego. Polskich win będzie można skosztować na Starym Rynku oraz restauracji "The Time" przy ul. Młyńskiej 12). Pole do popisu będą mieli też mistrzowie kuchni serwujący czerninę.
Okazję do skosztowania czerniny będą mieli nie tylko jurorzy. W czwartek (16 sierpnia), o godz. 16 przed Restauracją "Pod Niebieniem" wszyscy uczestnicy, biorący udział w konkursie, będą częstować swoimi potrawami. Degustacja jest bezpłatna. Organizatorzy wydarzenia zachęcają jednak, by w zamian za talerz zupy wesprzeć wolontariuszy, którzy tego dnia będzie zbierać pieniądze do puszek.
W planach jest też konkurs na Najlepszą Nalewkę Roku, który także zakończy się pokonkursową degustacją (piątek, 17 sierpnia w restauracji "The Time"). Natomiast amatorzy dań mięsnych mogą przyjść na Stary Rynek ostatniego dnia festiwalu i skosztować Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej.
Poznańska impreza kulinarna będzie funkcjonować pod dwiema nazwami.
Szczegółowy program XII Festiwalu Dobrego Smaku można znaleźć na: http://www.ofds.pl/pl/
(źródło: poznan.pl)