AUTORSKA KUCHNIA W NOWOCZESNYCH WNĘTRZACH
Pierwsze urodziny nowoczesnej, intrygującej i proekologicznej siedziby Body Chief z autorską kuchnią.
Body Chief, lider cateringu dietetycznego, obchodzi właśnie pierwsze urodziny swojej nowoczesnej i proekologicznej siedziby, która mieści się pod Poznaniem. Z tej okazji przedstawiciele firmy uchylają rąbek tajemnicy i po raz pierwszy prezentują klimatyczne wnętrza, zaprojektowane przez krakowską pracownię architektoniczną Make It Yours. Postawiliśmy na designerską przestrzeń, uchwyconą w obiektywie niezwykle domowej atmosfery, której towarzyszy naturalna roślinność — komentuje Marcin Mazurek, prezes i twórca Body Chief.
W Body Chief jak w domu
- Naszą koncepcją od początku było stworzenie niesztampowej przestrzeni, w której wszyscy w Body Chief będziemy mogli poczuć się jak w domu — komfortowo i bezpiecznie — niezależnie, czy nasi pracownicy wykonują swoje obowiązki w biurze, czy też w hali produkcyjnej - komentuje Marcin Mazurek. Jak dodaje - Długo szukaliśmy miejsca, które okaże się idealne pod naszą inwestycję. Zależało nam, aby być jak najbliżej natury.
Tak też się stało. Budynek biura BC jest otoczony z każdej strony leśną przestrzenią, a jego przeszklenia dostarczają naturalny, uspakajający krajobraz drzew. Od frontowej strony natomiast został posadzony różany ogród, niczym jak te przed rodzinnymi nieruchomościami. Przy tym obiekt jest zlokalizowany tuż przy trasie szybkiego ruchu oraz obwodnicy i lotniska, co umożliwia szybkie, bezproblemowe dotarcie do niego przez pracowników czy gości.
Za projekt koncepcyjny i wykonawczy wnętrza odpowiada krakowska pracownia architektoniczna, słynąca z przygotowywania niebanalnych projektów dla przestrzeni komercyjnych, Make It Yours.
Podczas realizacji inwestycji zdecydowano się na otwartą przestrzeń łączącą strefę funkcjonalną z przestrzenią chilloutu. Tak, aby cały zespół mógł wspólnie spędzać czas. Funkcjonuje tam też sektor pracy twórczej ze stołami konferencyjnymi. Komfort dźwiękowy zapewniany jest przez loftowe przeszkolenia, akustyczne wykładziny i meble. W strefie relaksu znajduje się coffee point i huśtawka, a do dyspozycji pracowników przygotowano również siłownię. Ponadto w siedzibie BC na co dzień gra spokojna, relaksująca muzyka, a na ekranach wyświetlane są różnego rodzaju kreatywne wizualizacje. Na podłogach znajdują się natomiast przyjemne w dotyku dywany. Całość przestrzeni została otoczona zielenią, m.in. rajskimi jabłkami i lawendą, co upiększa i ożywia przestrzeń, a także poprawia nastrój. Tak wykonana aranżacja pozwoliła zachować właściwą dynamikę wnętrza oraz podkreślić jego domowy charakter.
Projekt łączy klasyczny design z industrialnymi akcentami i wygodnym, funkcjonalnym, bezpretensjonalnym wystrojem. Przewodnie materiały to naturalne drewno, miedź (nawiązanie do koloru sprzętów gastronomicznych) i ceramika oraz delikatnie jasne tkaniny. Wnętrza stylem i jakością materiałów są nawiązaniem do filozofii firmy, w której owa jakość składników i procesu produkcyjnego stawiana jest na pierwszym miejscu.
- Wnętrza nowej siedziby są nie tylko piękne. Ich największą wartością jest fakt, że tworzą atmosferę pracy grupowej i warunki do jeszcze większej integracji. A to właśnie wpisuje się w styl zarządzania twórcy BC — Marcina Mazurek. Finalny wygląd siedziby zatem to nie strategia będąca wymogiem i efektem architektonicznych trendów, ale chęć stworzenia prawdziwego domu Body Chief - dodaje Marta Cicha, Dyrektor Zarządzająca w Body Chief.
Wspólne gotowanie w autorskiej kuchni
W budynku powstała również autorska kuchnia przeznaczona na warsztaty kulinarne. Choć nie tylko. To kreatywna przestrzeń dla wszystkich pracowników, z której mogą dowolnie korzystać, szkoląc swoje umiejętności kulinarne, czy wspólnie dla siebie przygotowując potrawy. - Autorska kuchnia czy też szkoła gotowania to nasz sposób na budowanie społeczności. Cenimy relacje, lubimy spędzać razem czas. Daliśmy sobie wspólną przestrzeń, w której możemy dla siebie wzajemnie gotować, rozmawiać, a przy tym dobrze się bawić — wskazuje Marcin Mazurek.
Pracownicy produkcji mają natomiast do dyspozycji dedykowaną stołówkę przypominającą tą domową z tarasem wychodzącym na las.
Pięć milionów złotych na technologię
Siedziba BC zaciekawia też szeregiem rozwiązań technologicznych i automatyzacji, które wpływają na poprawę wydajności pracy oraz podwyższają jakość przygotowywanych dań. Jak podaje Marcin Mazurek, wraz z wyposażeniem kuchni łącznie kosztowały one firmy ponad pięć milionów złotych. Zaznacza przy tym, że w BC pracują przede wszystkim ludzie i to ich rola jest kluczowa, a owa technologia wspiera jedynie ich pracę, nigdy odwrotnie. Produkcja zatem nie tworzy mechanicznie jedzenia. Jest ono przygotowywane przez człowieka, a wszystko po to, aby zachować doskonały smak.
- Wśród nowoczesnych maszyn są wyspecjalizowane chłodnie i mroźnie dla utrzymania świeżości produktów od momentu ich przyjęcia aż do wydania klientowi czy też urządzenia do automatycznego wytwarzania koktajli. Oraz specjalnie zaprojektowane dla nas zmywarki tunelowe służące do mycia i dezynfekcji wielkogabarytowych sprzętów, co pozwoliło nam znacząco podwyższyć standardy pracy. Posiadamy również własną pralnię, która istotnie optymalizuje koszty - mówi Marcin Mazurek.
I dodaje - Sala produkcyjna natomiast została zaplanowana w całości przez naszego Dyrektora Operacyjnego — Wojciecha Bławata, który wyróżnia się doskonałą znajomością produktu BC, a w firmie pracuje od początku jej istnienia. Zaprojektował ją w sposób, który zapewnia maksymalną ergonomię pracy, optymalizując trasę produktu. Co przekłada się również na wysoki poziom motywacji i wydajności pracowników.
Wojciech Bławat, Dyrektor Operacyjny w BC zwraca również uwagę na kwestie zdrowia i bezpieczeństwa pracowników i klientów BC, które firma traktuje priorytetowo - Od początku funkcjonowania BC opracowaliśmy wewnętrzne procedury, które pozwalają nam zachować najwyższą czystość i higienę pracy, i które cały czas udoskonalamy. Myślę, że to istotne, aby zwrócić uwagę, iż samodzielnie dokonujemy również mikrobiologicznego badania środowiska pracy. Pobierane są wymazy m.in. ze sprzętów, mebli oraz rąk. Badamy powietrze po to, aby jeszcze bardziej podnosić jakość sanitarną. Dodatkowo na bieżąco weryfikujemy skuteczność przyjętych procedur sanitarnych.
- Nowa siedziba to sukces i efekt pracy każdego z nas. Obiekt powstał ze wspólnie zgromadzonych środków własnych. Cieszę się, że stworzyliśmy razem te miejsce i teraz możemy w nim spędzać komfortowo czas. Stanowimy zgrany zespół, zbudowany na wzajemnym zaufaniu, które jest jednym z największych życiowych kapitałów. Nie zwalniamy tempa. Jesteśmy pełni entuzjazmu. Mamy mnóstwo energii do działania i już planujemy kolejne działania — konkluduje Marcin Mazurek.