Jakie potrawy najlepiej sprawdzają się na firmowych imprezach?
Coraz więcej właścicieli firm decyduje się na organizację różnego rodzaju imprez i spotkań. Służą one integracji pracowników, co w zdecydowanej większości przypadków ma pozytywny wpływ na jakość pracy. Niezbędnym elementem takich wydarzeń jest catering firmowy.
Gdzie zamówić catering firmowy?
Na rynku działa obecnie wiele firm oferujących catering firmowy. To oznacza, że podjęcie decyzji, z usług którego dostawcy skorzystać nie jest proste. Aby pracownicy mogli cieszyć się ze smacznych dań, warto postawić przede wszystkim na firmę doświadczoną, która na rynku obecna jest już od pewnego czasu. Długa działalność pozwala wysnuć wniosek, że jakość świadczonych usług jest naprawdę wysoka. Zawsze warto zapoznać się również z opiniami na temat firmy oferującej catering firmowy – jeśli są one dobre, można bez obaw zamawiać różne dania na spotkanie firmowe. Dobrze jest również sprawdzić, co dana firma cateringowe ma w swojej ofercie. Może bowiem okazać się, że propozycje wybranej przez Ciebie firmy niekoniecznie Ci odpowiadają. Jeśli zależy Ci na konkretnych daniach, możesz zapytać, czy jest możliwe, aby zostały one przygotowane – niektóre firmy cateringowe elastycznie podchodzą do klientów. Dobrze jest także zapytać, kto odpowiada za przygotowywanie dań. Najlepiej, jeśli będzie to doświadczony kucharz, który zatroszczy się nie tylko o smak potraw, ale również ich wygląd.
Na jakie dania postawić, organizując imprezę firmową?
To, na jakie dania zdecydujesz się postawić, w dużej mierze zależy od charakteru imprezy. Inne potrawy będą odpowiednie na „stojące” spotkanie, inne wówczas, gdy przewidujesz, że pracownicy będą spędzać czas przy stole. W pierwszym przypadku doskonale sprawdzą się różnego rodzaju kanapeczki i koreczki. Pamiętaj, że pracownicy mogą mieć różne preferencje żywieniowe, dlatego zadbaj o to, aby ich wybór był spory. Dobrze, aby część z nich była wegetariańska – obecnie coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Jeśli stawiasz na spotkanie „siedzące”, możesz postawić na dania serwowane na gorąco. Na początek spotkania możesz wybrać zupę i drugie danie. Może to być oczywiście klasyczny rosół, ale możesz postawić też na zupę borowikową czy krem z białych warzyw. Warto postawić również na różnego rodzaju sałatki i inne przystawki. Pamiętaj, że wybór menu może wpłynąć na cenę usługi. Im bardziej wykwintne dania, tym catering firmowy może być droższy. Jeśli jednak chcesz pokazać pracownikom, że o nich dbasz, zatroszcz się o to, aby spotkanie firmowe stało na odpowiednim poziomie.