RUSZA FESTIWAL DOBREGO SMAKU
Jutro (w czwartek 12 sierpnia 2021) w Poznaniu rusza XV edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. To najwiękasza impreza kulinarna w regionie i jeden z największych festiwalu tego tupu w Polsce.
Piętnasta edycja imprezy odbędzie się w dniach 12-15 sierpnia 2021
Wśród atrakcji tegorocznej edycji imprezy są między innymi Jarmark Dobrego Smaku, Konkurs Polska Nalewka Roku, Warsztaty Kulinarne dla całych rodzin, specjalne konopne menu a la Robert Makłowicz w Poznańskich restauracjach, konkurs na danie ze śledzia, koncerty, pokazy kulinarne i wiele innych.
Jak co roku na poznańskim Starym Rynku odbędzie się – stanowiący jeden z najważniejszych elementów festiwalu - wielki Jarmark Dobrego Smaku. Niespieszny spacer pośród niemal festiwalowych kramów pozwoli nam kulinarnie odwiedzić wiele zakątków Polski, skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin i sękaczy z Podlasia, win z Lubuskiego i Dolnego Śląska oraz piw rzemieślniczych z każdego zakątka kraju, zaopatrzyć się w miody, przetwory i prawdziwy chleb.
Będzie także bardzo międzynarodowo – szczególnie w tym roku, kiedy międzynarodowe podróże są utrudnione warto będzie zajrzeć na poznański Stary Rynek. Będzie tu można kulinarnie odwiedzić wiele wspaniałych miejsc! Węgierskie langosze i tureckie baklawy, bałkański burek i słodkości z Azerbejdżanu, wietnamskie pierożki i bułgarski giuwecz, włoskie panini i greckie souvlaki – to wszystko będzie na miejscu, a przy okazji będzie można zaopatrzyć się w przysmaki z całego świata.
W tym roku po raz pierwszy imprezie towarzyszy Festiwal Polskich Alkoholi Rzemieślniczych - wydzielona strefa gdzie swoje trunki prezentować bedą małe, niezależne destylarnie ginu, whisky, okowit i wódek. W strefie odbywać będą się m.in. komentowane degustacje i wykłady.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski Jarmark. Również w tym roku zaprosimy Państwa na degustacje, warsztaty i konkursy dla zawodowców i amatorów.
Nie zabraknie także atrakcji muzycznych. W piątek i sobotę wraca festiwalowa scena a na niej pokazy kulinarne i koncerty. Scena ulokowana będzie w pobliżu ulicy Woźnej. Muzyka zabrzmi także pod staromiejskimi fontannami, tu także poznańscy muzycy zagrają na żywo w formacie ulicznych występów. Wystąpią m.in. zespoły Part of the Kitchen i Con Brio.
Do udziału w turnieju Polska Nalewka Roku zapraszamy od piętnastu lat twórców domowych nalewek z całej Polski. Wśród laureatów konkursu, których najlepsze trunki zdobyły tytuł Polskiej Nalewki Roku są legendy polskiego nalewkarstwa, ale też osoby, które dopiero startując w nim ujawniły swój wielki talent. W domowych piwniczkach i kredensach na odkrycie i nagrodzenie czekały prawdziwe skarby. W tym roku po raz kolejny, oprócz Grand Prix konkursu przyznamy złote, srebrne i brązowe medale.
Nowości w tym roku:
Konopne gotowanie – po tym jak Robert Makłowicz stworzył swój autorski przepis na pyry z gzikiem na podpoznańskim polu konopii, szefowie kuchni inspirują się nim i w 10 lokalach podczas OFDS dostępne będą pyry a la Makłowicz.
W jednym z najnowszych odcinków swojego programu na Youtubie (premiera 6 sierpnia) Robert Makłowicz ponownie odwiedza Wielkopolskę. Tym razem pretekstem jest wizyta na położonym zaledwie kilkanaście kilometrów od Poznania polu konopii.
Pole to jest oczywiście zupełnie legalne a uprawiane na niej konopie służą pozyskiwaniu olejku CBD. To właśnie na tym polu, spontanicznie powstała wariacja Roberta na temat dania z kanonu kuchni wielkopolskiej – na „konopne pyry z gzikiem a la Robert Makłowicz".
Konopie w kuchni to nie nowość a powrót to zapomnianej tradycji. Wiedzą o tym doskonale również Poznańscy szefowie kuchni, którzy zainspirowani pomysłem Roberta i dostępnością świetnej jakości produktu postanowili zaproponować gościom swoją wariację na temat konopnej pyry z gzikiem ale też tworzyć inne dania z użyciem konopi właśnie. Od 11 do 15 sierpnia, podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, dań z konopnym akcentem spróbować będzie można w szeregu Poznańskich lokali, m.in.: Cudo Sushi, Wolność NeoBisto, Sheraton , Concordia Taste, Pyra Bar, Modra Kuchnia,
Tutej na śledzia – Festiwalowy Turniej Kuchmistrzów:
Śledź w festiwalowych szrankach
Tradycją Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku jest konkurs kulinarny. Kucharze rywalizowali już przygotowując dania z kaczki (trzy razy), ale także serwowali chłodnik, czerninę, golonkę, tatara, drożdżówki, szare kluchy, plendze, ale nigdy tematem nie był śledź.
- Od zawsze śledź znajdował się w kartach naszych restauracji, nie inaczej jest obecnie. Głównie pojawia się w formie przystawki, ale są też szefowi kuchni, którzy podają go jako danie główne. Postanowiliśmy zatem wspierani przez szczecińskich Śledziożerców – gastronomiczną konfaterię, czczącą śledzia od niemal 20 lat (!) z Gienem Mientkiewiczem i Andrzejem Szylarem na czele, zorganizować w Poznaniu śledziową rywalizację
Uczestnicy rywalizacji, będą musieli przygotować danie ze śledzia. Na jego złożenie kucharz będą mieli 20 minut. Oceniać będzie jak zawsze jury złożone z kucharzy i smakoszy w konwencji „w ciemno", tzn. nie będą wiedzieli, jaka restauracja serwuje w danym momencie danie do oceny. W skład jury wejdą m.in. Śledziożercy Gieno Mientkiewicz i Andrzej Szylar, dziennikarz kulinarny Paweł Loroch i szereg innych smakoszy.
Do udziału w konkursie, który odbędzie się 13 sierpnia 2021 roku w Poznaniu, zapraszamy restauracje, lokale gastronomiczne, firmy cateringowe i gospodarstwa agroturystyczne. Każdy może zgłosić dowolną liczbę dań (ale nie większą niż trzy). Uroczyste rozdanie nagród odbędzie się dzień później tj. 14 sierpnia na Starym Rynku, przed rozdaniem nagród konkursu nalewkowego.
Ogólnopolski Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych
pierwsza edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Alkoholi Rzemieślniczych odbędzie się w dniach 12-15.08.2021 w Poznaniu jako impreza współtowarzysząca Ogólnopolskiemu Festiwalowi Dobrego Smaku. Polscy, rzemieślniczy producenci alkoholu postanowili połączyć siły i wspólnie zaprezentować swoją ofertę szerokiemu gronu odbiorców organizując własny festiwal.
Polski kraft w segmencie alkoholi mocnych zaczął się rozwijać bardzo dynamicznie w ostatnich latach. Podążając szlakami wytyczonymi przez polskich winiarzy oraz browarników rodzimi destylatorzy coraz śmielej poczynają sobie zarówno w segmencie HoReCa jak i sklepów specjalistycznych, a nawet niektórych, podążających za trendami, sieci handlowych. W tej chwili jest nas na rynku już kilkunastu, niebawem będzie kilkudziesięciu. Jesteśmy przeważnie ludźmi młodymi, pełnymi pomysłów i pasji, która w ostatnich latach, mimo trudności, wręcz eksplodowała mnogością produktów. Takie marki jak Destyl, Herbarius Gin, Jonston Gin, Manufaktura Cieleśnica, OVII Spirits, Podole Wielkie, Smarduch Family Distillery, czy Wolf & Oak są już rozpoznawane w całym kraju i zyskują coraz większe grono wielbicieli dobrych, polskich alkoholi.
Wszyscy Ci producenci postanowili wspólnie wystawić to co mają najlepsze i poddać ocenie poznańskich oraz przyjezdnych gości Festiwalu. Wśród atrakcji Festiwalu znajdzie się przede wszystkim możliwość degustacji kilkudziesięciu znakomitych alkoholi różnego rodzaju: od wódek, przez destylaty, okowity, po gin i nalewki. Wydarzeniu towarzyszyć będzie konkurs na najlepszy destylat imprezy oceniany przez cenionych specjalistów, Master Class'y dotyczące tajników produkcji alkoholi rzemieślniczych oraz degustacje komentowane przez uznanych znawców tematu.
(źródło: materiały prasowe)