W POZNANIU TRWA FESTIWAL DOBREGO SMAKU
Warsztaty kulinarne, degustacje, koncerty, konkursy dla zawodowców i tradycyjny jarmark na Starym Rynku - to tylko część niespodzianek, które czekają na poznaniaków i turystów w ramach XIV Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Impreza odbędzie się 13-16 sierpnia. W tym roku zarówno wystawców, jak i gości obowiązywać będą specjalne zasady bezpieczeństwa.
Jednym z najważniejszych elementów festiwalu, jak co roku, będzie Jarmark Dobrego Smaku na Starym Rynku. Poznaniacy i turyści będą mogli odbyć kulinarną podróż po wielu zakątkach Polski - skosztować serów z Podkarpacia, pierogów z kaczką i jabłkami, ślimaków w czosnkowym maśle, a także wypić kieliszek lubuskiego wina lub szklaneczkę kwasu chlebowego. Jarmark to także okazja, aby porozmawiać z producentami. Smak potraw wyostrzy muzyka - kameralne koncerty będą odbywać się przy fontannach na Starym Rynku.
Na jarmarku obowiązywać będą zasady podobne jak na targowiskach. Wystawcy otrzymali szczegółowe informacje dotyczące wytycznych sanepidu. Sprzedających i klientów oddzielać będzie ściana z pleksi. Zalecany będzie odstęp w kolejce. Stoiska będą wyposażone w płyn dezynfekcyjny. Tam gdzie jest to możliwe, obowiązywać będzie płatność zbliżeniowa.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski jarmark. Jak co roku, w programie znalazły się warsztaty kulinarne prowadzone przez prawdziwych mistrzów kuchni (podczas których będzie można poznać m.in. tajniki kuchni japońskiej, gruzińskiej czy tajskiej).
Wydarzeniami, na które warto się zapisać, są także kolacje degustacyjne. Pierwszego wieczoru w restauracji Młyńska 12 królować będą pyra i wino, kolejnego w restauracji Za Murem - zorganizowane zostanie spotkanie pt. "Kaczka nie dziwaczka". Trzeciego dnia w nowej poznańskiej przestrzeni znanej jako Farma Miejska zjeść można będzie wegetariański posiłek oraz sery lokalnych producentów. Na wszystkie kolacje są jeszcze wolne miejsca.
Nie zabraknie też tradycyjnych konkursów. W tym roku restauratorzy, biorący udział w zmaganiach, przygotowują potrawy z kaczki.
- Tegoroczny konkurs będzie trochę inny. W związku z pandemią Covid-19 postanowiliśmy nie stawiać żadnych barier. Restauratorzy zostali poproszeni o wypromowanie dania z kaczki, które mają w karcie - wyjaśnia Juliusz Podolski, organizator konkursu.
Konkursowych potraw będzie można skosztować na Starym Rynku. Porcję dania dostanie każdy, kto obdaruje niewielkim datkiem Drużynę Szpiku - wolontariusze fundacji będą obecni na miejscu.
Wytwórcy domowych trunków będą mogli wziąć udział w turnieju Polska Nalewka Roku. Ostatniego dnia festiwalu, na Starym Rynku można będzie skosztować też Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej.
W tym roku uczestnicy festiwalu będą mogli wykorzystać także bon turystyczny. Więcej na ten temat można będzie przeczytać na podstronie Poznan.Travel.
- Znajduje się tam spis konkretnych obiektów oraz pakiety realizowane przez dwa biura podróży. Są to pakiety kulturalne i rekreacyjne, teraz pojawią się także kulinarne - wyjaśnia Jan Mazurczak.
Szczegółowy program XIV Festiwalu Dobrego Smaku można znaleźć na stronie: https://www.ofds.pl/.
(źródło: poznan.pl)