DZISIAJ BAL BEZ GLUTENU
Co nam przychodzi na myśl gdy słyszymy słowo "gluten"? Nawet jeśli nie potrafimy dokładnie określić co to takiego jest to wiemy na pewno, że ma to związek z żywnością. Istotnie. Jest to mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, którą możemy znaleźć w niektórych zbożach.
Gluten jest zawarty w wielu produktach, którymi żywimy się każdego dnia: w słodyczach, piwie, przetworach mlecznych i mięsnych a także wyrobach garmażeryjnych. Niestety nie każdemu dane jest spożywać produkty spożywające ten składnik. U niektórych ludzi gluten może być źródłem poważnych problemów.
Organizmy około 1% ludzkiej populacji na świecie nie tolerują tej mieszaniny. Objawem tego jest choroba, która wytwarza przeciwko glutenowi specjalne przeciwciała i niszczy kosmki występujące w błoni śluzowej jelita cienkiego. Taka nietolerancja organizmu to nic dobrego zwłaszcza dla tych najmłodszych.
Dlatego teraz w sobotę w Centrum Kultury Zamek odbędzie się dla nich "Bezglutenowy bal na zamku" w godzinie 14:00-17:00. Jest to inicjatywa organizowana wespół przez BAMBINI Polsko-Angielskie Niepubliczne Przedszkole Montessori oraz Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiaklią i na Diecie Bezglutenowej.
Niełatwa dieta
O tym jak dieta bez glutenu jest ciężka potwierdza Marta Krzyżanowska-Sołtysiak, główna organizatorka balu: – Dzieci, których organizmy nie tolerują glutenu muszą uważać na swoje przekąski, na to co jedzą. Często jest tak, że jako jedyne spośród swoich rówieśników są jest w takiej sytuacji. Bal, który organizujemy ma na celu zintegrować dzieci z celiakią i pokazać, że nie są odosobnione w tej diecie.
Znajdzie także coś nie tylko dla tych najmłodszych. – W programie mamy m.in. zabawę z animatorami i konkursy. Dla dorosłych będziemy mieli w międzyczasie prezentacje o firmie Schaer, która tworzy produkty bez glutenu i opowie o tym jak one powstają. Będzie także możliwość zakupu takich produktów po cenach niższych niż rynkowe – informuje Marta Krzyżanowska-Sołtysiak.
Wiele wskazuje na to, że nie będzie to jedyny raz kiedy ta inicjatywa przeciw glutenowa jest realizowana. Jak informuje o tym główna organizatorka: – Przynajmniej raz lub dwa razy na rok organizujemy warsztaty i konferencje poświęcone tematyce bezglutenowej. Na wiosnę planujemy zorganizowane warsztatu, na którym będzie można się dowiedzieć jak można przygotować bezglutenowy tort.
Jakoż, że jest to bal przebierańców organizatorzy proszą rodziców, aby dzieci pojawiły się w przebraniach. W kwestii cateringu jest też prośba, aby najmłodsi przybyli również z sokami do picia.
Dobrze, że nie zapominamy
Takie inicjatywy jak "Bezglutenowy bal na zamku" są dowodem na to, że dzieci nie mogące jeść produktów bez glutenu nie są osamotnione. Mogą bawić się razem z rówieśnikami, którzy podobnie jak one są w takiej samej sytuacji. Miejmy nadzieję, że pamięć o nich nie zaniknie i nie będą się czuły, że są gorsze od innych.